Gastro: Prepeličja jaja za snažniji organizam
Naučnici tvrde da su ova jaja zdrava zbog savršenog
metabolizma kojim je priroda podarila japansku prepelicu. Ona su
visokoproteinski sastojak, energetski biser, dozvoljeni doping za
sportiste i lek protiv brojnih bolesti
27.04.2014. 19:05
foto: profimedia
Jaja
japanske prepelice razlikuju se od kokošijih po tome što su manja i na
svojoj ljusci imaju pege i mrlje. Kada kupite paket ovih jaja, uočićete
da su ona međusobno veoma različita, kako po boji, tako i po količini
pega koje imaju na sebi. Kada je reč o hranljivosti, jedno prepeličje
jaje ima moć da zameni pet kokošijih. U savremenom dobu, lekovita
svojstva jaja japanske prepelice ispitivali su brojni naučnici iz
Rusije, Engleske, Poljske i Češke. Rezultati su pokazali da su
prepeličja jaja izvanredan prirodni medikament za lečenje brojnih
oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno
prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica izveli su upravo
oni koji su s njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko
godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici,
istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice.
Posle svega mesec dana, jaja prepelice bila su potpuno zdrava, dok su
kokošija zadržala radioaktivnost.
ZBOG ČEGA SU ZDRAVA?
Kroz vekove, pogotovo u istočnjačkoj literaturi, proteže se priča o
lekovitosti jaja japanske prepelice. Nekada su se ona mogla videti
isključivo na trpezama japanskih careva, a danas gotovo da nema porodice
u Zemlji izlazećeg sunca na čijem dnevnom jelovniku nisu prisutna ova
jaja. Da bi prepelica izlegla jaje koje je korisno za čovekovu ishranu,
potrebno je primeniti posebnu tehnologiju uzgajanja ovih ptica. U hranu
koju one konzumiraju ubacuje se sojina sačma, suncokret, detelina
lucerka i različite trave. Prepelicama se tokom zime daje kupus, pšenica
i šargarepa. Zbog svega toga, ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D
i E, gvožđem, fosforom, cinkom i aminokiselinama. Blagotvorno deluju u
lečenju visokog krvnog pritiska, čira, arterioskleroze, dijabetesa,
bronhijalne astme, tuberkuloze, anemije, migrene, infarkta i kod
psihičkih poremećaja. Takođe, jačaju imunitet, štite od visokog
holesterola, regulišu varenje, poboljšavaju memoriju...
NAČIN UPOTREBE
Osobe koje nikada nisu uzimale prepeličja jaja, prvog dana trebalo bi
da uzimaju jedno jaje, drugi dan dva i sve tako do količine od pet
komada. Nakon toga, svaki dan konzumira se pet jaja. Preporuka je da se
uzimaju u sirovom stanju i to pola sata pre jela. Mogu se uzimati
umućena sa šećerom, medom, mlekom ili sokom, po želji. Deca mogu da jedu
kuvana ili pečena prepeličja jaja ukoliko ne mogu da ih konzumiraju u
sirovom stanju. Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase,
koktel od jaja japanske prepelice predstavljaju savršen izvor energije, a
što je najvažnije, ona ne podležu antidoping kontroli. Čuvaju se u
zatvorenim kartonskim kutijama, u frižideru, na temperaturi od jedan do
četiri stepena Celzijusa. Tako skladištena imaju rok trajanja od 60 dana
u sirovom stanju, a po isteku mogu da se upotrebljavaju kuvana, pečena
ili pržena. Nauka je utvrdila i dokazala da su lekovita samo oplođena
jaja, što znači da ukoliko koka prepelice snese jaje bez prisustva
petlića, takvo jaje nije oplođeno, tačnije nije lekovito.
Nema komentara:
Objavi komentar