Upotreba i način korišćenja prepeličjih jaja
Japanske prepelice su malene ptice iznenađujuće regenerativne sposobnosti
Jaja japanskih prepelica nisu cudotvoran
lek koji ce izleciti svaku bolest, ali je sasvim sigurno da uzimanje
jaja nece naštetiti organizmu, vec naprotiv, može mu samo pomoci.
Osobe koje nisu uzimale prepeličja jaja i
nisu sigurne kako će ih podneti, prvi dan uzimaju jedno jaje, drugi dva
i sve tako do pet komada, a dalje se uzima svaki dan pet komada.
Preporučuje se da se jaja uzimaju u sirovom stanju pola sata pre jela.
Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom, mlekom ili sokom, zavisno
po želji. Deca mogu jesti kuvana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu
konzumirati u sirovom stanju.
Ako jedna kura nije dovoljna, može se ponoviti ali najmanje nakon dva meseca. Preporučuje se godišnje uzeti dve kure.
Kroz vekove se, u istocnjackoj
literaturi, proteze prca o korisnosti jaja japanske prepelice. Narocito
su lekovita za krvotok, srce, jetru, bubrege, zeludac i mozak. Mesa
prepelice je u proslosti bilo samo na kraljevskim trpezama. Danas gotovo
da nema porodice u Japanu na cijem dnevnom jelovniku se ne nalaze ova
jaja. Ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D i E, gvozdjem, fosforom,
cinkom i vaznim aminokiselinama. Po svojoj hranljivosti, prepelicje
jaje zamenjuje pet kokosijih.
Jaja i meso japanske prepelice su bili
neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u
Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o
pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok,
srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.
U novije vreme su lekovita svojstva jaja
japanske prepelice ispitivali brojni naučnici iz Rusije, Engleske,
Poljske i Češke i rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao
izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja. Ipak,
najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku
regenerativnu sposobnost ovih ptica iz porodice kokoši su izveli upravo
oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre
nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski
naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i
prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava,
dok su kokošija zadržala radioaktivnost.
Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje
za vekovnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života,
ali, za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica: svaka
prepelica u proseku snese jedno jaje dnevno (ukupno od 260 do 350 jaja
godišnje), a da pri tom njegova težina iznosi skoro deset procenata
njene ukupne težine i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od
starosti!
Jaja japanske prepelice su mala i pegava, ali predstavljaju pravi eliksir života
* KO BI TREBALO DA KONZUMIRA JAJA JAPANSKE PREPELICE?
Već je rečeno da jaja japanske prepelice
pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i
mozak pa su namenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u
slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak,
izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:
• deca u razvoju
• starije osobe
• bolesnici i rekonvalescenti
• osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
• sportisti i fizički radnici
|
Bolje je sprečiti nego lečiti: stoga
je najbolje koristiti jaja japanske prepelice i pre nego što se bilo
koja bolest pojavi, čak iako ne pripadate grupaciji kojoj je terapija
prepeličjim jajima najpoželjnija
Vrste bolesti / komada jaja
Povišeni pritisak 120
Čir u stomaku 120
Višak holesterola 240
Neuredna probava 240
Arterioskleroza 240
Prolepšavanje tena 240
Dijabetes 240
Regeneracija organizma 240
Bronhijalna astma 240
Jačanje memorije 240
Tuberkuloza 240
Gastritis 240
Anemija 240
Teži oblik astme 240
Migrena 240
Infarkt 240
Nervno rastrojstvo 240
Tumor na mozgu 1080
Pojačan fizički napor (sportisti i fizički radnici) 1080
Terapija jajima prepelica ne zahteva
posebne pripreme. Zavisno od vrste bolesti, pacijent mora u određenom
vremenskom periodu da popije od 120 do 1080 jaja. U najvećem broju
slučajeva terapija traje 49 dana. Odrasli uzimaju po 3 jajeta u prva tri
dana, a po 5 do kraja terapije. Deci se, u zavisnosti od uzrasta, daje
manji broja jaja:
• deca do 3 godine – 2 jajeta dnevno
• deca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno
• deca od 5 do 10 godina – 4 jajeta dnevno
• deca preko 10 godina primenjuju terapiju propisanu za odrasle
Na slici su prikazana jaja japanske prepelice postavljena pored loptice za golf, radi lakšeg poređenja veličine
Jaja se konzumiraju sirova tj. presna,
cela dnevna doza odjednom i to ujutru na prazan stomak, pola sata pre
jela. Radi lakše konzumacije, dozvoljeno ih je ulupati mikserom, dodati
malo jogurta ili soka od limuna, pomorandže, višnje ili jabuke,
zasladiti šećerom, medom ili čokoladom u prahu (izuzetak su, naravno,
dijabetičari). U principu, svako može da ih uzima onako kako mu najviše
odgovara, sve dok ih uzima sirova i cela (i žumance i belance).
Prirodni sok od narandže, jabuke ili višnje,
ceđeni limun ili čokolada u prahu sjajan su dodatak sveže umućenim
jajima od prepelice, a sve u cilju lakšeg ispijanja
Osobe kojima je žuč osetljiva na jaja
moraju biti obazrive sa terapijom. Lečenje započinju uzimanjem jednog
jajeta na dan, a dnevnu dozu svode na 3 do 4 jajeta. Ukoliko im i ova
smanjena doza ne bude prijala, terapija se mora prekinuti.
Terapiju je dozvoljeno sprovoditi i kada
se po preporuci lekara već uzimaju neki lekovi. Izuzetak je slučaj kada
je uz prepisane lekove zabranjeno unošenje belančevina (mesa, mleka,
jaja...).
Dva meseca posle završetka kure, ako je
potrebno, kura se može ponoviti. Čak je i preporučljivo sprovesti dve
kure u prvoj godini, s tim što pauza izmedu prve i druge ne bi trebalo
da bude duža od 6 meseci.
Za one koji rade na povećanju snage i
mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice je savršen izvor
energije: 5 jaja, 1 supena kašika meda i 2 dcl voćnog soka ili mleka
dobro izmešati i popiti pola sata pre doručka. A što je najvažnije, ne
podležu antidoping kontroli!
Jaja se čuvaju u zatvorenim kartonskim
kutijama u frižideru, na temperaturi od 1 do 4°C. Tako čuvana jaja imaju
rok upotrebe 60 dana u sirovom stanju, a po isteku tog roka mogu se
upotrebljavati kuvana, pečena ili pržena.
|
Jaja japanske prepelice su veoma različita, i po boji i po količini pega koje imaju na sebi
Nema komentara:
Objavi komentar